דואגים לרקסי ולמיצי: מה עושים עם חיות המחמד בזמן אזעקה?

בדיוק כמונו, גם חיות המחמד עלולות לחשוש מאזעקות ומירידה למקלטים. איך עוזרים לחברינו הטובים לעבור את התקופה הקשה?

החרדה והלחץ שרבים מאתנו מתמודדים עמם בתקופות של אזעקות ומרחבים מוגנים, לא פוסחים גם על חיות המחמד הביתיות. חלק מהכלבים ומהחתולים חשים היטב את השינויים באווירה, ואחרים חוששים בעצמם מהרעש, ההמולה והבלבול. אם גם אתם תוהים כיצד להקל על החברים במצבים כאלה, הטיפים הבאים יוכלו לשמש אתכם בכל רגע בתהליך.

כיצד נערכים מראש?

ההכנה המשמעותית והחשובה ביותר יכולה להתבצע עוד טרם האזעקה, כדי להימנע מלבזבז זמן יקר ולאפשר לחיות המחמד להתרגל לשינויים הנדרשים.

  1. הימנעו מהשארת דלתות וחלונות פתוחים. חלק מבעלי החיים עלולים להגיב לרעש בניסיונות בריחה, והדרך הטובה ביותר למנוע זאת היא על ידי סגירת כל פתח מראש.
  2. עדכנו את הפרטים שלהם. ודאו שהשבב האלקטרוני של הכלב מעודכן, ושמספר הטלפון שלכם מופיע על התג שמוצמד לקולר שלו. מומלץ לרכוש בחנות חיות קולר עם פרטי זיהוי גם לחתולים שלא יוצאים מהבית, משום שחלקם עלולים לנסות להימלט החוצה.
  3. הכינו ערכת יציאה. רגע האזעקה הוא לא הזמן המתאים להתחיל לחפש את החטיף האהוב, את האוכל לכלבים או את קערת המים של רקסי. הניחו במקום קבוע את הרצועה, חטיפים, וכל דבר נוסף שלדעתכם תזדקקו לו
    חטיפים כגון בולי סטיק ועצם יאק מבטיחים התעסקות ארוכה יחסית ועשויים להרגיע את הכלב בזמן חירום. צירפנו עבורכם את החטיפים המומלצים בסוף הכתבה
  • לכלבים: תרגלו יציאה למקלט. חלק מהכלבים נבהלים או נרתעים מאזעקות, ואחרים עלולים להתנגד לכניסה למקום שהם לא מכירים. אם הדבר מתאפשר, בקרו עם הכלב במקלט מספר פעמים בשעת שגרה. שחקו איתו שם והאכילו אותו, על מנת שיוכל להתרגל למקום החדש.
    כלב מפחד
  • לחתולים: הוסיפו מקומות מסתור בבית. חלק מחתולי הבית עלולים להגיב לאזעקה בהיעלמות, ולעתים קשה יהיה למצוא אותם. כדי להקל עליהם במצב בו יש צורך לצאת מהבית בלעדיהם, הכינו להם מראש מספיק מקומות מסתור חשוכים. כך תקטינו את הסיכוי שהם יתפתו לחפש מקומות כאלה בחוץ.
    חתול מתגלגל

בזמן היציאה מהבית

בהישמע אזעקה שמצריכה יציאה למקלט או לחדר המדרגות, אלה הדברים שחשוב להקפיד עליהם:

  1. זכרו שאתם "ראש הלהקה" – חיות המחמד שלכם סומכות עליכם בזמני שגרה, ולכן ימהרו לפענח סימני לחץ שלכם. השתדלו לפעול במהירות אך במקביל גם להפגין כלפיהם רוגע, על מנת שלא יניחו שהם מצויים בסכנה.
  2. ביציאה למרחב מוגן מחוץ לבית, דאגו לביטחונם – כלב שיוצא אתכם יש לחבר לרתמה או לרצועה, גם אם לרוב הוא ממושמע או קשוב בלעדיה. רעשים נלווים או אווירה כללית של בהלה, עלולים לגרום לו לנהוג באופן חריג. אם הכלב לחוץ ומתקשה לתפקד, הרימו אותו וקחו אותו יחד אתכם. חתולים יש להכניס למנשא, ורק לאחר מכן להוציא אותם מהבית.
  • לבעלי כלבים: אם האזעקה נשמעת במהלך טיול עם הכלב, היכנסו מיד לחדר מדרגות קרוב או לחניון תת קרקעי. הימנעו משחרור רצועת הכלב כל עוד אינכם מצויים במקום סגור, משום שהוא עלול לנסות להימלט כתגובה לרעשים פתאומיים או נוכח ההמולה הכללית.
    חתול פחדן

כיצד מזהים בעל חיים שנמצא בחרדה?

אזעקות וחוסר ודאות מלחיצים את כולנו, אבל עבור חלק מהכלבים והחתולים מדובר בחרדה של ממש. בעלי חיים שסובלים מחרדה עלולים להגיב בדרכים שונות בהן שריטת דלתות וחפירה ברצפה בניסיון לצאת, התגרדות אובססיבית, ריור ורעידה, עשיית צרכים בבית ועוד.  במצבים כאלה הדבר החשוב ביותר הוא להימנע מלכעוס עליהם, ולזכור שהם מתמודדים עם קושי אמיתי. אם מדובר בדפוס התנהגות קשה שחוזר על עצמו, מומלץ לפנות לייעוץ וטרינרי