סדרת המזונות החדשה מבוססת חלבון בשרי, אורז, תערובת של ירקות, פירות ועשבי תיבול.
הרכיבים הראשונים בכל המזונות הם חלבונים ממקור בשרי. שזה הרכיב שאנו רוצים לראות בבחירת מזון כאשר מדובר על כלבים בריאים ללא בעיות בריאותיות.
אנו רואים שיש פיצול ברכיב הבשרי הראשון לשני תתי רכיבים. אחוזי החלוקה של תת רכיבי החלבון הבשרי משתנים בהתאם לפורמולה הספציפית. אולם הם מורכבים מרכיבים זהים – בשר טרי ובשר מיובש. גם סוג החלבון משתנה בהתאם לפורמולה – בשר כבש או עוף. שניהם נחשבים למקורות חלבון איכותיים כאשר לעוף יש נעכלות טובה יותר מבשר כבש שגם נוטה להיות שמן יותר.
בשר מיובש הוא בשר שעבר תהליך עדין של ייבוש באוויר להוצאת הלחות ואנו מקבלים תוצר יבש ומרוכז יותר. נחשב לרכיב מאוד איכותי. תהליך הייבוש הוא תהליך ששומר על ערכיו התזונתיים של הרכיב.
הרכיב השני המרכיב לנו את מקור החלבון העיקרי הוא בשר טרי. יש לזכור שתהליך הייצור של המזון שמערב חימום מוציא מהבשר את הלחות ולכן מיקומו יהיה נמוך יותר בטבלת הרכיבים לאחר העיבוד הסופי של המזון.
לא ניתן לציין כי הפורמולה עם בשר כבש מהווה אלטרנטיבה היפואלרגנית עבור כלבים בעלי רגישות לחלבון ממקור של עוף מאחר והיא מכילה בנוסף לבשר הכבש גם בשר עוף.
רכיב הפחמימה העיקרי במזונות הוא אורז חום. רכיב זה נחשב לרכיב איכותי - פחמימה מלאה ולא פשוטה המכילה גם מגוון ויטמינים ומינרלים ממקור טבעי וגם סיבים תזונתיים המסייעים לשמור על תחושת שובע ותקינות מערכת העיכול.
הרכיב הבא משתנה בין עמילן אפונה, תפוח אדמה, אפונה שלמה לבין בשר מיובש. תלוי בפורמולה.
עמילן אפונה, אינו קמח אפונה או חלבון אפונה. זהו תוצר לוואי של אפונה והוא מספק בעיקר עמילן (בדומה לתפוח אדמה). בחלק מהמזונות אנו רואים עמילן אפונה ובחלק אחר תפוח אדמה. שניהם משרתים את אותה מטרה שהיא להוות גורם מעבה וקושר בכדי לשמור על הטקסטורה של הכופתיה.
בפורמולה של כלב בוגר על בסיס עוף 51% רכיבים מהחי, מיקומו של רכיב זה במזון הוא גבוה מאוד. העדיפות היא שהיה במקום נמוך יותר.
לעומתו יש את האפונה השלמה. בצורתו השלמה זהו רכיב הנחשב איכותי מאחר ומספק חלבון, פחמימה מלאה, סיבים תזונתיים ומגוון רחב של ויטמינים ומינרלים.
כל הפורמולות מחוזקות באמצעות רכיב בשרי מיובש נוסף. במזון הכבש מדובר על בשר עוף מיובש ובפורמולת העוף מדובר על בשר כבש מיובש. רכיב זה תורם לכמות החלבון במזון ומגוון חומצות האמינו השונות במזון. בפורמולות הגורים תוספת הבשר מגיעה בצורה של בשר דגים מיובש. רכיב זה הינו איכותי גם כן מאחר ובשר דגבעל נעכלות מצוינת ומספק חומצות שומן חיוניות.
מקור השומן במזונות הוא שומן ממקור עוף. זה טוב שרשום בצורה ברורה את מקור השומן. שומן עוף מהווה מקור טוב לאנרגיה זמינה לגוף הכלבים.
מנקודה זו בכל הפורמולות מדובר על רכיבים בכמות קטנה יותר מהרכיבים העיקריים ומיקומם משתנה בין פורמולה לפורמולה.
ניתן לראות את רכיב השעועית. בדומה לאפונה, בצורתו המלאה כפי שמופיעה במזונות זהו רכיב איכותי המספק חלבון, סיבים תזונתיים ומגוון ויטמינים ומינרלים. אולם, במיקומו בכל המזונות יתרונות הרכיב אינם בעלי משמעות גדולה.
עיסת סלק מיובשת מהווה מקור לסיבים תזונתיים מסוג פרה ביוטיקה אשר מזינים את החיידקים החיוביים במעיים. מטרתו לשמור על תקינות מערכת העיכול.
הרכיב הבא ברשימה הוא זרעי פשתן. מטרתם במזון לספק חומצות שומן חיוניות. אולם, חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 נספגות בצורה פחות יעילה כאשר הן ממקור צמחי מאשר ממקור חי ולכן הספיגה שלהם מזרעי הפשתן היא פחותה. מה שזרעי הפשתן כן מספקים הם סיבים תזונתיים המגיעים מקליפת הזרעים.
רכיב נוסף הוא כבד שעבר תהליך הידרוליזה. תהליך זה כולל פירוק כימי ע״י אנזימים בכדי לפרק את החלבונים למולקולות שלהם. תהליך זה מאפשר עיכול וספיגה טובים יותר של הרכיב מאחר והמזון מגיע לקיבה כבר מפורק. מה שלא מצוין לנו הוא מקור הכבד ומאיזה בעל חיים הוא מגיע.
שמרים נמצאים במזון לכלבים גם בכדי לספק ערכים תזונתיים מסוימים אולם גם כמשפרי טעימות.
הרכיב הבא ברשימה הוא קמח אצות מיובשות. אצות אלה עברו תהליך של ייבוש ואז טחינה עד שהגיעו למצב אבקתי של קמח. זהו רכיב איכותי שמטרתו לספק מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים.
מבין הרכיבים האחרונים ברשימה אנו רואים לאחר מכן ישנו תוצר שמרים המהווה mos. כלומר פרה ביוטיקה. לעומת עיסת הסלק שהייתה קודם לכן, זהו תוצר מעובד ומרוכז. הוא מהווה מזון לחיידקים החיוניים במעיים בכדי לשמור על תקינות המעי, להפחית ריח צואה, לחזק את מערכת החיסון, לעזור בספיגה של יסודות מזון ויתרונות נוספים.
פורמולות הגורים מכילות מעבר לרכיב ה – MOS גם רכיב של FOS. זוהי פרה-ביוטיקה מצוינת בעלת יכולת תסיסה מהירה יותר מאשר MOS ואשר יחדיו מספקות מענה שלם יותר למערכת העיכול.
יוקה הינו צמח המוסף למזון בכדי להפחית את ריח הצואה.
המזונות כוללים גם גבעולי אננס. במיקום שהם נמצאים ומינונם השפעתם מינורית.
כנ"ל לגבי התפוח המיובש שכמותו במזונות היא 0.02 אחוז.
הרכיב הבא הוא גדילן מצוי. זהו צמח נפלא שמטרתו להגן וחזק את הכבד. הוא שומר על תאי הכבד מנזק ומסייע לתקן תאים פגומים. למרות שהוא צמח נפלא, אני לא רואה סיבה לשלב אותו במזון אלא אם יש צורך אמיתי.
שני הרכיבים האחרונים הם גלוקוסמין וכונדרויטין. מטרתם הוא לשמן ולהזין את המפרקים והם מסייעים להגן על המפרקים ולחזק אותם במקרה של פגיעה או דלקת. בדומה לגדילן, שניהם רכיבים מצוינים אולם אין סיבה לשלב אותם אם אין סיבה אמיתית מאחר והגוף מייצר אותם באופן טבעי כל עוד אין פגיעה. הכמות שלהם במזון כמו כן אינה כמות שיש לקחת במידה ובאמת יש צורך.
הכותבת, סיון זילבר, הינה תזונאית קלינית לחיות מחמד בעלת תעודה Clinical Pet Nutritionist Certificate